“Lentur suami dari awal perkahwinan”. Tak rela hidup merajakan lelaki, ini cara aku bentuk suami

Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum.. Aku ni takdelah orang yang berpengalaman 10 20 tahun dalam alam perkahwinan. Tapi, aku start cari ilmu pasal perkahwinan ni dari 4 tahun sebelum aku berkahwin. Terpulang untuk korang judge samada setuju ataupun tak dengan cara aku untuk membentuk seorang insan bergelar ‘suami’ ni.

Nanti mungkin ada yang kata, alah, baru kahwin boleh la cakap. Hahaha.. I don’t mind. And this reminder for those yang akan berkahwin dan yang baru berkahwin. Lain orang, lain cara. Im here just to share..

Aku dibesarkan dalam keluarga yang merajakan lelaki. It was really suffering. I don’t know why, tapi mak aku sangat merajakan lelaki kat dalam rumah. Ayah aku kalau nak makan, dia takkan sendukkan nasi dalam periuk sendiri unless mak aku dah siap letak atas meja. He will just come to eat.

And mak aku pernah cerita, dia cakap ayah memang dari dulu lagi takkan senduk nasi sendiri kecuali mak yang sendukkan. Pahala untuk mak aku, but sometimes dia pun merungut jugak. So aku rasa annoyed sangat. Abang aku, mak aku akan kutip baju-baju kotor dia dalam bilik.

Bayang eh, mak aku masuk cari baju kotor dia dalam bilik dari kecik, sampai zaman sekolah and until now. It still happen. Lepas tu lipat, susun balik dalam bilik abang aku, then bising. Penatnya lipat baju, tapi abang aku sepahkan balik. Kain selimut lepas bangun tidur pun mak aku yang lipat kan. He is now 27 tahun dah kot.

Bila aku tengok kakak aku, I think the same thing is happened. Bila dia masak, suami dia main game. Lepas hidang, panggil suami dia makan. Lepas makan, pinggan suami dia tu pun dia angkat ke sinki. Suami dia just cuci tangan je. Tapi aku tak salahkan suami dia. Sebab aku tengok, kakak aku yang offer diri. “Dah siap makan? Tinggal la pinggan. Pergi cuci tangan.”

Diorang baru setahun kahwin. Aku tahu, perempuan ni bila dah sayang, semua dia sanggup buat. Dia tends untuk merajakan suami. Dia rasa puas dapat serve everything. Tapi percayalah, rasa puas tu takkan kekal lama except kau buat tu memang Lillahitaala. Kalau kau buat just untuk tunjuk kasih sayang kau kat suami, lama-lama kau akan mula merungut, akan penat, akan mengungkit.

Wahai bakal isteri, usia awal perkahwinan ni bagi aku sangat-sangat penting. Like kids, they have their golden ages which is from 0-6 years. Masa ni la kau nak pulun didik dia. Perkahwinan sama jugak, ada golden ages. Iaitu saat cinta korang tengah hangat lagi ni.

Masa ni la kau nak melentur betul2 sang suami and yourself. Dalam nak melentur, mestilah kena ada kesabaran. Tapi tak seteruk sabar lepas kau da berpuluh-puluh tahun kahwin. Sebab rebung dah jadi buluh.

1. Ajak buat kerja rumah sama-sama.

– Just ajak or mintak tolong, mesti dia buat. Kau jangan arah, sebab lelaki ni ada ego. Dia tak suka di arah. Kau ajak je, harini kita masak sama-sama boleh? Kalau syang masak, abang tolong urus kain boleh?

Bagitahu sekali reason kau. Kalau kau penat, cakap kau penat. Jangan tarik muka je, then cakap laki tak nak tolong. Girls, orang laki ni tak faham kalau kau tak cakap. Macam mak aku, dia selalu sangat merungut ayah aku tak tolong. Padahal dia tak cakap pun nak ayah aku tolong. Some man ada common sense, tapi aku rasa tu 1:100.

– Jangan rasa kau ni a loser housewives kalau suami sama-sama buat kerja. Kau loser kalau kau tak gunakan kesempatan kat awal perkahwinan ni. Ada isteri rasa hebat bila dia buat semua kerja rumah. Balik rumah, tak sempat rehat terus masuk dapur.

Buat kerja itu ini, sampai 12 malam baru boleh rehat. Kalau end up kau tak merungut takpe, syurga untuk kau sebab pahala isteri kat rumah tu besar. Tapi kalau kau merungut, penat dapat, pahala tak dapat. Dosa lagi dapat kalau kau mengumpat suami lepas tu.

2. Solat jemaah dengan suami.

Bagi aku la. cakap je, “abang, sayang mintak maaf semua salah sayang tadi. Tadi syang bukan nak marah, tapi ter em0si pulak. Kebetulan ada abang. so abang la jadi mangsa” percayalah, dia takkan marah kalau kita jujur. Dia akan rasa comel je. Sebab tengah manis kan…

Waktu lepas solat, antara waktu yang paling sejuk untuk kau mintak maaf, bagi teguran, cerita masalah. Aku perasan, suami aku pun dah jadi macam tu jugak. Everytime ada salah, dia tertinggi suara ke, dia akan mintak maaf masa salam. “Abang mintak maaf, abang tak patut buat macam tu tadi.”

– Suami aku pun awkward masa first time nak solat jemaah. Dia bukan geng surau. Dia tanya, nak solat dengan dia ke? Peliknya.. haha.. aku cakap, yela, awak kan imam saya.. perghh… sawitnye la. Tapi lepas tu, dia dah faham. Setiap kali nak solat, dia akan tanya, nak solat sama-sama tak? The point is, aku yang induce dulu. Lepas tu akan jadi rutin.

– Mungkin korang akan cakap, alah, awal kahwin je tu. Tengok lah nanti. Tapi aku yakin, ni adalah usaha aku untuk bentuk keluarga. Apa akan jadi in future, tu aku tak tahu. Yang penting, I tried something.

3. Jujur Jujur Jujur.

– Girls please. Jangan lah tarik muka dan diamkan diri je bila jadi pape. Then kau buat assumptions. Assumptions ni tak bagus untuk relationship. Aku belajar dari mak aku, dia takde duit, tapi tak nak mintak dengan ayah aku. Dia just cakap, mak tahu ayah takde duit. Tak pun dia cakap, buat apa nak minta, buat kena marah je nanti. Im so tired of these assumptions.

– He is your husband. Dia tempat kau bercerita. Bukan anak-anak. Boleh je nak cerita dengan anak-anak, tapi kau akan hadap masalah yang sama sampai akhir hayat kau. Dan selama itu lah kau akan rasa sakit hati. Pernah dengar tak orang yang cerrai sebab benda kecik je. Biasanya handphone. Hal kecik, kalau kau genggam lama-lama, akan jadi berat.

Aku just nak share, dari awal kahwin, aku cuba untuk jujur dari segala segi dengan suami. Aku rasa geram bila dia tak sangkut kunci kat tempat sepatutnya. Sehari dua boleh la pejam mata. Tapi ni suami yang akan hidup dengan kau bertahun-tahun. The problems need to be solved.

– Aku akan jujur, “abang, sayang tak suka abang letak kunci kat sini. Sakit mata tengok. Lepas ni jangan buat lagi ye. Ini tempat sangkut khas untuk abang”. Then, senyum. Suami tak sakit hati, kita pun tak sakit hati. Perempuan ni susah sikit, dia perhati every single details. Boleh pecah kepala kalau nak hadap bertahun-tahun pasal benda kecik.

Satu lagi, kalau tak cukup duit belanja dia bagi, I will be honest. “Abang, ayam tinggal 2 ketul je. Sebab abang bagi duit banyak ni je, so tak dapat restock. Duit dah habis. Malam ni kita makan maggi je.” Simple.

Memang la ada suami yang tak mampu nak tambah duit belanja, but he will think after this and try to make effort to give more. Jangan main assume je. Kau tak boleh predict apa usaha yang dia akan buat untuk jalan kan tanggungjawab dia

4. Selalu cakap terima kasih.

– Please please please. Jangan malu untuk cakap terima kasih. Memang la, kadang aku rasa reaksi dia biasa je kalau cakap terima kasih. Tapi aku yakin, deep inside, dia rasa terharu. Dia rasa dihargai.

Lelaki, sama je macam perempuan. Dia pun nak rasa dihargai. Ada orang kata, tak pandai lah nak main dengan perkataan ni, tunjuk dengan perbuatan je. Pergi buatkan air, uruntukan badan suami. Tapi, tak sama dengan kau ucap terima kasih, Jangan lupa mention sekali terima kasih untuk apa.

Okaylah, tu je dulu perkongsian. Aku dah takde mood nak type ni. Baru dapat berita tak gembira dekat email, haha.. Selamat mencuba ya semua. Jangan kecam ye, aku saje je nak share. Tak baik sangat pun.. ada jugak masalah rumah tangga. Biasa la tu kan.

Antara komen warganet selepas membaca perkongsian Aisya. Lihat apa kata mereka.

Atieyra Nordin –Betul. Semua points aku setuju ❤️. Skrg ramai mak melahirkan tuan. Sume kerje mak buat. Nanti anak lelaki tu kawen, sume harap bini yang buatkan 🤷🏻‍♀️. Tak lama bini tu pun meroyan sorg 🤣..

Syazwani Bohari –Setuju dengan point-point di atas. Sedang buat dan akan upgrade lagi untuk yang lain. Seronok bila suami tolong kita, ucap terima kasih dan minta maaf kat kita. Sebab dia terbiasa kita buat macam tu kat dia.

Azimah Che Ani –Perkongsian yang baik. Antara amalan2 yang saya amalkan dari awal kawin. Memang nampk hasilnya walau ko dah kawin 10 tahun, suami ko jadi ringan tulang. Dan lebih memahami. N now ank2 ku semua lelaki. Niat aku ajar mereka asas2 kerja dlm rumah, berdikari cth kemas, basuh pinggan, sidai kain. Nanti besar ada isteri boleh bahagiakn isteri2ya..😚😚😚

Nor Hayati –Aku setuju sangat dengan semua saranan kau tu. Memang kena mula dari awal perkahwinan, kalau tak nanti suami ingat kita ni boleh buat semua dan dah terbiasa. Bila dah lama susah dah nak ubah agar suami sama2 bantu uruskan rumahtangga. Jadi, memang kena biasakan para suami bantu kita yang isteri ni dari awal perkahwinan.

Nisa Rahman –Betul sgt. Saya kawin since umur 21. Sekarang dh masuk 9tahun kawin. Kami macam hidup dan membesar sama2. 🤗 Suami memang dari keluarga yang mak dia mengutamakan lelaki macam citer confessor. Padahal dorg memang ramai adik-beradik lelaki. Tp bila kawin kami akan bahagi kerja sama2 adil. Even mlm2 kalau pam susu, suami pun tetap kena bangun tlg basuh pam simpan susu semua. Sekarang suami memang dah tahap cekap uruskan rumah dan anak2. Cuma masak je x boleh😁

– Aisya (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Apa pula kata anda.