‘Tukar cadar bukan ehsan, memang kita kena buat’ – Nurse swasta terangkan skop kerja nurse

Baru-baru ini, seorang pelakon meluahkan ketidakpuasan hatinya mengenai sikap sekumpulan jururawat di hospital kerajaan yang didakwa menampilkan sikap yang tidak sepatutnya apabila dia meminta bantuan ditukarkan cadar ibunya yang terkena njis.

Perkara itu juga berlarutan sehingga pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tampil mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya mengambil maklum mengenai kejadian itu dan siasatan sedang dijalankan.

Ramai yang meluahkan pendapat masing-masing mengenai isu tersebut. Namun seorang jururawat dari hospital swasta ini pula mempunyai pendapatnya sendiri.

ISU kes Linda Rafar, saya terpanggil untuk membincangkan. Saya ada baca, ada orang kata tukar cadar dan cuci njis pesakit adalah ehsan. Kalau kita tak buat tak apa, tak termasuk dalam skop kerja. Anak-anak yang lebih bertanggungjawab. Korang rasa betul ke, tak masuk dalam skop kerja?

Adakah saya seorang saja nurse yang membangkang perkara ini? Saya rasa, salah guys! Semua itu memang termasuk dalam skop kerja nurse. Saya adalah seorang jururawat swasta. Yes, sepatutnya anak-anak yang lebih berhak membuat perkara itu. Mestilah mak dan ayah nak kita yang buat, kan? Lebih selesa dan rasa aurat terjaga.

Tapi.. tapi.. tapi.. Walaupun nurse tak cukup tangan, tak cukup masa, you as a nurse ada mulut, minta tolong bantu, minta masa. Saya tahu, tak cukup masa guys. Kencing dan berak pun ke mana, kena tahan. Saya tahu. Yang si anak pun, kalau cakap sekali kat nurse, nurse tak buat. Mungkin nurse lupa. Beritahu nurse semula.

Sebab kadang-kadang nurse banyak benda nak settlekan. Sebab kerja nurse tak boleh dibawa balik ke rumah dan kadang-kadang ada benda penting yang perlu diutamakan dari tukar cadar dan cuci njis pesakit. Buat yang utama dulu, kemudian barulah buat yang lain. Di sinilah peranan anak yang menjaga, bukan tengok saja.

Tukar cadar bukan ehsan guys, tukar pampers bukan ehsan guys. Memang kita kena buat. Dah masuk hospital, nurse kena jaga. Nama pun nurse kan? Kalau ada anak tu, adalah satu extra helper untuk nurse sebab dapat membantu. Itu memang rutin kerja nurse.

Saya tak tahu cerita sebenar Linda Rafar macam mana. Dengar dari viral-viral gitu. Saya cuma menerangkan skop kerja nurse dan saya memang confirm, tukar cadar, tukar pampers adalah kerja nurse bila sesiapa sahaja masuk hospital.

Ingat tu. Kalau tak, buat apa student dulu belajar? Buat apa kita buat jadual kerja? Setiap wad ada routine kan? Jam berapa kena buat itu ini. Yes, saya tak menangkan Linda Rafar tapi saya cuma nak beritahu skop kerja seorang jururawat. Tukar cadar adalah routine harian yang perlu dibuat, bukan ehsan.

Nurse hospital kerajaan dan swasta sama saja. Saya pun tak sempurna, tetapi kritikal thinking la sikit. Tugas nurse apa? Tugas nurse adalah menjaga pesakit. Jangan benda yang salah, kita menangkan dan jangan benda yang kita, kita salahkan.

#SayaSeorangJururawat
#DoneLuahPendapat

Sumber: Puan Zulna Azfarhana Zulkifly via thereporter

Sebelum ini turut tular luahan dari seorang jururawat lelaki.

Kronologi Ringkas:
1. Maknya si linda rafar (maaf, tak kenal pun artis nie) telah admit wad di Hospital XX.

2. Dia ada letak maid (orang gaji) untuk cuci najis maknya di Hospital.

3. Pada 27 Dis (Khamis) jam 1pm, dia telah upload di IG story (lindarafar) meluahkan perasaan di sebabkan tak tukar cadar.

4. Maka berpusu-pusulah makcik bawang MUNCUL tabur fitnah kepada kerjaya Jururawat yang entah betul entah tidak.

– Saya pasti jururawat telah menukar cadar mak awak melainkan dah tukar kemudianya kotor balik (takkanlah 3pagi sampai 1petang tak tukar kan).

– Saya agak Linda datang melawat mak di Hospital dalam tenghari dan lihat cadar kotor. Tak salah kalau Linda minta cadar dari nurse dan tukar bersama-sama dengan maid yang awak upah.

– Itu mak awak Linda, bukan orang lain. Setakat awak tukar cadar hanya perkara kecil, kalau lagi baik basuh najis dan mandikan mak awak, Allah, banyaknya pahala kita dapat.

– Ya kami kena akui mungkin ada jururawat yang tidak ‘mesra’, kita manusia biasa, artis juga ramai yang tidak ‘mesra’. Jangan disebabkan seorang buat salah, anda tuduh kami jururawat ni semua sama.

Meh saya ajar bagaimana nak complaint jika perkara sebegini berlaku:
1. Linda boleh suarakan kepada yang incharge (samada sister @ matron) supaya teguran dapat diberikan kepada jururawat terbabit.
2. Linda bolah ke link ini: http://moh.spab.gov.my/eApps/sdmscasepool/SdmsCasePool/add.do untuk membuat pengaduan. Ini adalah Sistem Pengurusan Aduan Awam (SISPAA).

Ini bermakna, Linda tak perlu nak viral pun sebab kes anda sangatlah kecil, ‘tak tukar cadar’ sedangkan anda boleh selesaikan sendiri.

Isu ambil gambar di dalam premis kerajaan:

1.) Pengambilan gambar di premis Hospital/ klinik atau dan penyalahgunaan gambar petugas juga membolehkan tindakan undang2 diambil dibawah akta Rahsia rasmi 1972.

2.) Mengambil gambar dalam premis hospital/klinik atau petugas kemudian menyebar fitnah atau menyebarkan maklumat palsu ke media sosial ( facebook, twitter dan sebagainya juga boleh didakwa dibawah seksyen 233, 241 akta komunikasi multimedia.)

3.) Perbuatan memfitnah atau memburukkan petugas hospital/klinik boleh disabitkan dibawah kanun keseksaan jenayah seksyen 499, 500, 505.

4.) Perbuatan atau kata-kata yang berniat ugutan kepada petugas hospital/klinik, boleh didakwa dibawah seksyen 506 kanun keseksaan

5.) Perbuatan menghalang, menghina, mengganggu dan memfitnah penjawat awam yang melakukan tugas boleh dikenakan tindakan dibawah seksyen 186 kanun keseksaan.

Ingat, bila anda Viral, ianya akan mengeruhkan lagi keadaan, isu sekecil ini boleh diselesaikan secara dalaman.

Saya doakan mak awak sembuh seperti biasa, jagalah mak dengan kasih sayang, pesanan ini buat kita semua yang sentiasa lalai dalam duniawi.

Sekian
Amin
Jururawat Lelaki

Ketidakpuasan hati selebriti ini mendapat pelbagai respon daripada orang ramai. Ada yang berkongsi pengalaman sama di mana mereka pernah berhadapan dengan jururawat yang bersikap endah tidak endah sebegini.

Di Facebook pula, Dr Rusyaini Ramli membuat teguran buat Linda Rafar.

Teguran doktor buat Linda

Untuk PUAN LINDA RAFAR

Mula-mula sekali Puan Linda, saya bukan doktor KKM. Saya doktor tapi dengan kementerian lain. Saya bukan nak membela sesiapa. Tapi saya rasa sebagai doktor yang dikelilingi misi-misi, saya terpanggil untuk menjelaskan keadaan.

Saya minta maaf di atas ketidakpuasan hati Puan Linda pada jururawat-jururawat yang bertugas di dalam wad tempat mak Puan ditempatkan. Saya mungkin tidak faham apa sebenarnya berlaku tapi di sinilah ada silap dari Puan Linda.

Puan Linda tahu kan status Puan sebagai selebriti kan. Ramai kenal Puan. Bila Puan tuliskan perkara begitu, apa yang Puan harapkan Puan dapat darinya? Walaupun Puan ni terkenal, saya tak pasti sama ada Pengarah Hospital, Matron dan Ketua Jururawat wad tu baca IG story puan. Saya yang rakyat marhaen ni dapat cerita ni pun dari kawan saya. Maaf ya saya tak jadi pengikut Puan di IG.

Kalau Puan tak berpuas hati dengan layanan yang mak Puan dapat di wad tu, Puan boleh buat aduan kepada hospital sendiri. Ada borang aduan. Kalau Puan nak kes ni sampai ke pihak paling tinggi pun boleh. Puan taip aduan kat laman sesawang SISPAA KKM. Dalam masa 14 hari, Puan wajib terima penjelasan dari pihak terbabit. Percayalah Puan, KKM ni memang tak bertoleransi dengan staf yang ada salah laku. Memang mana-mana penjawat awam kalau dilapor oleh masyarakat ke SISPAA, menjawab la nanti.

Lagi satu ya Puan. Mungkin Puan tak tahu, yang mengambil gambar atau video di dalam premis hospital adalah satu kesalahan dan Puan boleh didakwa. Tolonglah hormati undang-undang. Tu kan hospital. Kita ni kenalah pandai bawa diri. Saya pun biasa menjaga ahli keluarga di hospital kerajaan. Di situ, saya hanya pelawat. Bukan doktor. Jadi saya patuh dengan arahan. Nak minta tolong misi sesuatu pun, saya merendah diri.

Misi ni kerjanya banyak Puan. Duduk kat kaunter bukan bermakna mereka membawang. Mereka kena buat macam-macam kerja menulis. Dah macam kerani pun ada. Tanpa mereka, pincanglah hospital. Kadang kala mereka terlupa bila kita minta sesuatu. Tak apa. Pergilah cakap lagi sekali. Ingatkan dia. Kita berbaik sangka boleh kan.

Kerja mencuci pesakit bukan tugas hakiki misi. Tulah kerja kita sebagai anak, isteri, mak atau cucu. Saya buat semua tu Puan masa saya menjaga ahli keluarga saya. Kadang kala masa melawat pun saya tolong. Tak tahu tak apa. Jumpa misi, minta dia tolong ajar. Misi boleh tahu kita ni ikhlas dalam menjaga ahli keluarga kita.

Bila Puan buka cerita begini, maka menderulah manusia-manusia lain menambah garam pada luka. Menuang minyak pada api yang marak. Tak ke menambah dosa kering jadinya. Silap haribulan jatuh fitnah. Dek seorang dua misi yang Puan rasa teruk sangat, habis semua kebaikan misi-misi yang lain dah terus lenyap. Patut ke begitu?

Misi tak dilatih macam askar untuk duduk tegak, atau diri lama-lama. Takkan la letak kaki kat kerusi macam tu pun salah puan. Maaf. Saya tak tahu apa tujuan Puan buat tanda pangkah pada kaki misi tu. Tapi tulah kalau cara dia letak kaki pun jadi isu, bukan ke remeh tu.

Misi pun manusia Puan. Mereka juga ada kehidupan macam kita. Entah-entah, dia ada masalah bermain di fikiran dia. Nak ambil cuti kecemasan bukan senang. Terpaksalah datang kerja dengan minda berserabut. Ataupun dia baru saja kena marah dengan bos dia. Terpaksa lah dia hadap juga muka pesakit-pesakit walaupun hati tu pedih semacam. Maafkan lah dia ya Puan.

Saya doakan Mak Puan cepat sembuh. Semoga dipermudahkan urusan Puan sekeluarga. Harapnya lepas dah keluar wad nanti, Puan bantulah Mak untuk menjaga kesihatannya dengan lebih baik dengan mengambil ubat seperti yang disarankan, mengikuti tarikh temujanji seperti sepatutnya dan menjaga pemakanan.

Maaf sekali lagi kalau kata-kata saya mengundang rasa kurang senang ya Puan.

Dari saya, doktor marhaen untuk rakyat marhaen,
Dr. Ninie

NURSES ARE NOT ON OUR LEVEL – ZIZAN RAZAK

Ya, kami sedar kami jururawat ni bukan tahap kalian.

Kami bertungkus lumus bekerja untuk selamatkan nyawa dan kualiti hidup pesakit. Bukan lagha berpura-pura dalam alam lakonan, fantasi, fiksyen raih perhatian. Kami peroleh pendapatan melalui titik peluh tanpa penghargaan. Kalian sehari-hari tagih populariti dari peminat. Gaji kami ciput tak seperti kalian berpuluh ribu.

Tapi kami sedar, tugas kami jauh lebih mulia dari kalian yang hidup dalam kepuraan dan khayalan.

Yes, we are not on your level. In fact, we’re higher and better than you’ve ever been and will be.

Inilah sebabnya kenapa aku cukup benci waris yang sering guna ‘kuasa’ mereka untuk ‘buli’ jururawat dengan cara paling halus. Mereka akan gunakan pengaruh mereka untuk kenakan jururawat yang menjaga waris mereka, dan dihujung hari mereka dijulang wira oleh para penyembah idola mereka.

Dah tiba masa jururawat memboikot golongan artis sebegini yang memandang jururawat sebegitu hina walhal sedar tak sedar mereka sebenarnya memerlukan kita lebih dari kita perlukan mereka.

#DON #kamijururawat