Li0n Air Baru Guna Boeing 737 MAX 8 Tak Sampai 3 Bulan, Antara Fakta-Fakta Tentang JT 61O Yang Terhmpas Dikongsikan

Kita dikejutkan dengan tragdi pes4wat terhmpas yang menimpa penrbangan JT 610 Li0n Air, Indonesia yang membawa penumpang hampir 190 orang. Menurut pasukan penyelamat, mereka menjangkakan tiada m4ngsa yang selamat.

Pelbagai spekulasi dibuat berkaitan punca pes4wat berkenaan boleh terhempas, ditambah dengan fakta bahawa pes4wat jenis Boeing 737 MAX 8 adalah sebuah pes4wat baru dan kejadian yang menimpa Lion Air adalah yang pertama yang melibatkan pes4wat berkenaan. Segala perincian kem4langan ketika ini masih belum jelas dan tiada punca kepada kem4langan yang disahkan oleh pasukan penyiasat sehingga semua siasatan diselasaikan.

Bagaimanapun, med1a antarabangsa melaporkan bahawa sesebuah pes4wat komersial yang serba canggih boleh terhmpas atas kombinasi pelbagai faktor, selalunya melibatkan kegagalan fungsi teknikal dan kesilapan manusia. Persoalannya, adakah dua faktor berkenaan boleh dikaitkan dengan bncana yang menimpa pes4wat JT 610 yang merupakan sebuat pes4wat baru?

Fakta yang perlu diketahui ramai adalah, Boeing 737 MAX 8 hanya mula digunakan secara komersial sejak tahun 2017 dan bagi kes Li0n air, pes4wat berkenaan hanya mula digunakan sejak 15 Ogos lalu.

Sebelum ini, pada Julai, wakil syarikat penrbangan taman murah Li0n Air dengan bangganya mengumumkan bahawa mereka merupakan syarikat penerbangan pertama di Indonesia yang bakal menggunakan pesawat serba baru tersebut. Malah, syarikat berkenaan turut mendedahkan membuat tempahan sebanyak 218 unit pes4wat yang sama daripada Boeing.

Satu lagi fakta menarik yang boleh dikongsi adalah pes4wat tersebut sebelum terhempas baru sahaja menjalani penerbangan selama 800 jam sahaja seperti didedahkan oleh Pengarah Jabatan Keselamatan Pengangkutan Indonesia, Soerjanto Tjahjano.

Menurut laporan media, sebelum terhempas juruterbang pes4wat berkenaan yang merupakan warga kelahiran India meminta untuk berpatah balik, tidak lama sebelum berlepas. Dan kini, tr4gedi ini dan permintaan juruterbang mengesahkan memang ada sesuatu yang tidak kena dengan pes4wat pada Ahad saat ia berlepas.

Satu log teknikal yang diperolehi oleh BBC daripada Lapangan Terbang Denpasar untuk pernebangan dari Bali ke Jakarta (pes4wat sama sebelum terhmpas) mendedahkan bahawa alat bacaan kelajuan angin yang digunakan oleh kapten diragui ketepatannya selain alat bacaan ketinggian menunjukkan bacaan yang berbeza diantara kapten pes4wat dengan pembantu juruterbang.

Walaupun berhadapan dengan masalah ketika itu, kapten dan pembantu juruterbang bagaimanapun berjaya menerbangkan pes4wat berkenaan dengan baik dan berjaya mendarat dengan selamat.

Li0n Air ketika ini belum mengesahkan laporan yang dibuat oleh BBC, bagaimanapun ia mungkin menajdi ‘masalah teknikal’ yang tidak dapat dipastikan seperti yang dikatakan oleh Ketua Pengarah Eksekutif Lion Air sebelum ini. Edward Sirait bagaimanapun berkata, masalah berkenaan sudah pun berjaya diselesaikan melalui prosedur yang ditetapkan.

Beliau turut menambah ketika ini Li0n Air mengoperasikan 11 buat pesawat jenis tersebut dan tidak bercadang untuk menghentikan operasi pes4wat berkenaan buat sementara waktu.

Seorang penganalisis penerbangan, Gerry Soejatman memberitahu BBC bahawa masalah yang dihadapi oleh pes4wat Lion Air biasanya hanya ditunjukkan oleh pes4wat-pes4wat lama, bagaimanapun tidak menolak masalah yang sama boleh berlaku kepada pes4wat yang baru.

”Jika pes4wat berkenaan benar-benar baru, ia mungkin boleh berlaku halangan fungsi (snags) yang hanya terdedah apabila pes4wat berkenaan digunakan secara rutin. Bagaimanapun masalah berkenaan boleh dikenal pasti dan diselesaikan dalam tempoh tiga bulan pertama,” katanya. pes4wat malang berkenaan akan mencapai usia tiga bulan digunakan dalam beberapa minggu lagi.

Seorang lagi penganalisis, Jon Ostrower berkata ”sentiasa ada masalah biarpun untuk pesawat baru, namun bukanlah sehingga tahap mampu mengancam keselamatan sesebuah pes4wat”.

”Biasanya pes4wat baru akan ‘bercuti’ daripada sebarang penyelenggaraan memandangkan semua yang ada pes4wat tersebut masih baru, bukannya menggunakan alat ganti,” katanya lagi. Kedua-dua penganalisis bagaimanapun mengakui tidak tahu punca tepat pesawat baru boleh terhempas.

Namun begitu, mereka percaya rekod buruk Indonesia membabitkan kemalangan aviasi mungkin menjelaskan bahawa kesilapan manusia dan kegagalan teknikal adalah kombinasi kepada kecel4kaan yang berlaku pada Isnin itu.

Boeing dalam satu kenyataan turut mezahirkan rasa sedih dengan insiden yang menimpa pes4wat mereka dan menyampaikan ucapan takziah kepada semua pes4wat yang terlibat. Syarikat tersebut memberitahu baawa mereka bersedia untuk memberikan kerjasama kepada pasukan penyiasat. Manurut Boeing, pes4wat Boeing 737 MAX 8 merupakan pesawat kormesial paling banyak dijual dengan jumlah tempahan mencecah 4,700 buah.

Selain Lion Air, pes4wat berkenaan turut dterbangkan oleh American Airlines, United Airlines, Norweigan dan FlyDubai.

Sumber : BBC via siakapkeli