Burung Merbuk Jatuh Jadi Petanda, Ini Fakta Kronologi Dan N4has Pes4wat Li0n Air JT -610

“Dua hari lalu, burung perkutut (dipanggil Merbuk di Malaysia) tiba-tiba jatuh di takungan air. Hati saya berdetik mengapa ini berlaku. Ternyata ia menjadi petanda pes4wat yang anak saya kerja jatuh terhmpas,” demikian kata Sukartini, ibu kepada pramvgari Alfiani Hidayati Solikah yang m4ut dalam n4has kapal terbang Li0n Air JT – 610.

Kata Sukartini lagi, kejadian itu berlaku dua hari lalu di takungan rumahnya. Masih hidup ketika jatuh dan ibu ini mengambil keputusan merawatnya lalu diletakkan dalam sangkar.

“Hingga ke hari ini, burung itu ada lagi. Saya tak sangka burung jatuh ini petanda kejadian buruk yang menimpa satu-satunya anak perempuan kami,” katanya mengakui mereka sekeluarga fob1a untuk menonton tv atau mendengar radio yang menyiarkan tragedi menyayat hati ini.

Alfini (tengah) bersama rakan-rakan pramugari di Li0n Air JT-610

Ahli keluarganya masih fob1a dan tidak mahu menonton tv atau mendengar radio n4has menyayat hati ini

Semalam dunia diberi khabar duka dengan terhempasnya pes4wat Li0n Air JT610, penerbangan dari Jakarta ke Pangkal Pinang meng0rbankan kesemua anak kapal dan penumpang seramai 189 orang.

Tambah ibu ini lagi, ketika mendapat tahu n4has pes4wat itu, dia bersama suami, Slamet tidak tidur biar hari sudah tengah malam, tertanya-tanya bagaimana dengan nasib menimpa anaknya itu.

“Ia sangat melelahkan juga terlampau sedih,” katanya ketika menerima kunjungan Bupati Madiun Ahmad Dawami.

Kisah pramvgari ini menjadi viral selepas dia memuat naik tulisan tiga jam sebelum berlepas di Insta storynya dengan menulis, “It’s dark inside, i want save that light (dalam kegelapan, aku ingin gapai cahaya itu)” tulis Alfi.

Postingan Alfi itu mendapatkan respon dari 2.248 netizen. Para netizen mendoakan lulusan SMAN 1 Dolopo Madiun tersebut agar selamat. “Merinding liat captionnya,” tulis akun @sahabatviral.

Ahli keluarganya menunjukkan wajah Alfi memakai seragam pramvgarinya

Baru dua bulan bekerja sebagai pramvgari di Li0n Air selepas tamat latihan pramvgari di Yogjakarta, Alfi merupakan juara debat bahasa Inggeris semasa di sekolahnya. Dikatakan memiliki sifat kepimpinan semasa sekolahnya, pramvgari berusia 19 tahun ini menjadi kebangaan keluarga. Namun pemergiannya begitu menyedihkan ditambah dia satu-satunya anak perempuan tunggal.

Pes4wat ini terhmpas selepas 13 minit berlepas dari Jakarta

Ini kronologi dan fakta n4has Pes4wat Boeing 737 Max 8 Li0n Air JT 610

– Boeing 737 Max 8 ini baru diguna pada 15 Ogos 2018 untuk penerbangan pertama. Pes4wat ini jatuh di perairan Karawang, Jawa Barat pada Isnin 29 Oktober pagi, 13 minit selepas berlepas dari Bandara Soekarno Hatta dalam penerbangan menuju Pangkal Pinang, Kepulauan Bangka Belitung pada jam 6.20 pagi.

– 13 minit selepas penerbangan, dengan koordinat S 5’49.052” E 107’ 06.628” (sekitar Kerawang),” juruterbang Kapten Bhavye Suneja dan pembantu juruterbang Harvino meminta untuk berpatah balik dan diberi kebenaran untuk berbuat demikian. Namun tidak terduga, ianya jatuh di perairan terbuka. Juruterbang memiliki jam terbang lebih dari 6000 manakala pembantunya lebih dari 5000.

Sebahagian dari barang-barang mangsa nahas pesawat Lion Air JT 610 ini

21 cebisan m4yat sudah dijumpai (setakat pagi tadi) dan dibawa ke hospital untuk ujian DNA.

-Jam 10.00 pagi selepas pes4wat hilang dari radar yang disahkan oleh Badan SAR Nasional, satu gerakan mencari mula dilakukan dan serpihan pes4wat yang pecah mula dijumpai perairan Karawang, Jawa Barat.

– Menjelang petang, Badan SAR Nasional mengumumkan penemuan k0rban pertama diikuti k0rban-k0rban yang lain. Terkini 21 serpihan may4t dibawa ke hospital untuk dikenal pasti. Turut ditemui cebisan m4yat byi. Dalam satu rakaman v1deo kelihatan cebisan kaki penumpang dewasa dibawa naik ke atas bot.

– Kotak hitam pesawat ini sudah ditemui dan punca n4has akan diketahui kemudian.

Sebahagian badan pesawat yang pecah ditemui di lokasi kejadian

Serpihan barang-barang m4ngsa n4has ditemui berselerakan di perairan Karawang ini

– Dikatakan pes4wat ini dibawa overspeed kira-kira 3 minit pada minit ke tiga selepas berlepas dari landasan. Kecepatan pes4wat ini mencapai 300 knot sementara pes4wat belum mencapai ketinggian pada 10,000 kaki dan dilihat naik turun tidak stabil.

– Data turut memperlihatkan pes4wat berada dalam kelajuan sekitar 300 knot dengan ketinggian tertingginya tidak sampai 6000 kaki. Bila diukur overspeed 300 knot ini ianya bersamaan 550km sejam jam. Manakala ketinggian 6000 kaki dikatakan bersamaan 1800 dari permukaan tanah.

Rakaman data penerbanagn Li0n Air JT-610

– Jika mengikut standart penerbangan dengan ketinggian ia mesti tidak melebihi 250 knot. Kecepatan ini dipantau oleh alat dipanggil airspeed indicator di kokpit pes4wat. Kondisi overspeeed ini boleh mengakibatkan beberapa risiko terhadap badan pes4wat (airframe).

– Cuaca tiada kaitan dengan n4has kerana Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geofisika (BMKG) menyatakan kecel4kaan ini tidak terkait dengan keadaan cuaca di dilintasi pes4wat Li0n Air JT 610.

Ahli keluarga yang dalam kesedihan berdoa di atas tragedi yang berlaku. Apa pun al-Fatihah untuk kesemua n4has k0rban ini dan semoga dugaan ini diredhai oleh setiap ahli keluarga terbabit n4has.